- Okazuje się, że nie są mocno kaloryczne. Trzeba tylko uważać, z czym je podajemy. Jeśli z mięsem to tylko chudym i bez panierki.
- Ziemniak to źródło skrobi, która tworzy paliwo potrzebne do pracy wszystkich komórek.
- Zawierają też sporo witaminy C, witaminy A, E, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3
(niacyna) i B6 (pirydoksyna).
- Zawierają potas obniżający ciśnienie krwi.
Czy kolory owoców i warzyw są związane z witaminami? Okazuje się, że tak [CZYTAJ]
- Mają w sobie wapń, wzmacniający kości.
- Nie brak w ziemniaku działającego korzystnie na układ nerwowy magnezu, a także fosforu, żelaza, cynku, miedzi i manganu.
- Ziemniaki są też źródłem cennego białka roślinnego.
Jedzenie zimnych ziemniaków można polecić każdemu, kto dba o swoje zdrowie i figurę. Mają o połowę mniej kalorii niż ciepłe ziemniaki, a skrobia oporna nie jest przez nas trawiona, za to zostaje szybciej wydalona.
Uwaga!
Kartofle przejrzałe, leżące kilka miesięcy, które mają zielone plamki i zaczynają wypuszczać kiełki, nie są zbyt korzystne dla zdrowia. Mają dużo solaniny, która przyjmowana w dużych ilościach może wywołać zatrucia pokarmowe.
Napisz komentarz
Komentarze