- Posiada ogromne bogactwo soli mineralnych oraz pierwiastków: żelaza i magnezu. Powinna być w jadłospisie kobiet w ciąży i dzieci, a także osób wycieńczonych, z niedoborem żelaza.
- Rzeżucha ma dużo witaminy C. Zawarte w niej przeciwutleniacze chronią DNA naszych komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
- Po rzeżuchę powinni sięgnąć palacze, ponieważ zawiera ona tzw. izotiocyjaniany, które pomagają zapobiegać rakowi płuc.
- Wzmacnia kości dzięki witaminie K. Chroni nasz organizm przed osteoporozą, ponieważ nie pozwala na wypłukiwanie z kości minerałów, m.in. wapnia.
- Rzeżucha jest zielona dzięki naturalnym barwnikom: luteinie i zeaksantynie, chroni nasze oczy, m.in. siatkówkę przed promieniowaniem UV.
- Zawiera sporo witamin z grupy B, beta-karotenu, kwasu foliowego, siarki, potasu, magnezu, wapnia i chromu.
- Korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Jest doskonała na trądzikową i łojotokową cerę.
- Obniża poziom cukru we krwi, usprawnia procesy przemiany materii, ale uwaga - też wzmacnia apetyt.
- Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy.
Jak ją uprawiać?
Nasionka można posadzić w kiełkownicy lub na zwilżonej wacie czy ligninie. Naczynie z najlepiej ustawić w nasłonecznionym miejscu np. na parapecie. Rzeżuchę trzeba codziennie podlewać. Rośnie około 10 dni. Szybko znika, bo jest smaczna, więc warto wysiewać kilka pojemników w rożnych odstępach czasu.
Napisz komentarz
Komentarze