Jedz śniadanie, aby być szczupłym
Dla wszystkich niejedzących po wstaniu z łóżka zła wiadomość: jest to konieczne dla dobra naszego organizmu. Po nocnej głodówce potrzebuje on energii, aby prawidłowo działać. A chodzi o naprawdę ważne czynności jak na przykład oddychanie, utrzymanie temperatury ciała, a nawet widzenie. Śniadania potrzebują zarówno ci pracujący fizycznie, jak i umysłowo. Nasz mózg pracując, zużywa bowiem bardzo dużo kalorii. Śniadanie pomaga także utrzymać prawidłową masę ciała. Być może brzmi to zaskakująco, ale przyjmując rano dużą dawkę energii, nie potrzebujemy jej już tak dużo po południu. Przy tym nasz metabolizm działa szybciej. O wiele zdrowiej jest zatem pominąć kolację, choć najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje się jedzenie wszystkich posiłków w stosownych odstępach czasu.
Śniadanie a klimat
O samej tej kwestii można by napisać książkę. Wszyscy jemy inne śniadania, w zależności od miejsca zamieszkania, kraju, kontynentu. Anglicy znani są ze swojego słynnego angielskiego śniadania, na które składa się kiełbasa, jajko, boczek, placek ziemniaczany, fasolka, pomidory i tosty. W Japonii je się zupę miso, ryż i warzywa. Z kolei Włosi często piją tylko kawę. Czy to kwestia klimatu, czy raczej kultury? Wydaje się, że obu. Tam, gdzie jest zimno, ludzie zdecydowanie potrzebują kalorycznych i obfitych śniadań. Z kolei na to, co jemy, wpływa także kultura. Powiedzmy sobie szczerze: jemy to, co jedzą inni z naszego otoczenia. I to, czego nauczyli nas rodzice i dziadkowie.
Nieważne co jemy - ważne, żeby jeść. Organizm podziękuje nam za to dobrym samopoczuciem, mniejszym cholesterolem i niższą wagą.
Napisz komentarz
Komentarze