Jedna z lokalnych gazet podała, że do chełmskiego szpitala trafiło dwoje mieszkańców powiatu chełmskiego z powodu zatrucia grzybami. Na szczęście informacje te się nie potwierdziły.
- Mieliśmy bardzo dużo szczęścia, że nie były to grzyby trujące i że skończyło się tylko na niestrawności - mówi pan Patrycjusz. - Jedliśmy z siostrą sos, przygotowany z prawdziwków i opieniek, które sami zebraliśmy. Był bardzo smaczny, ale niestety nam nie posłużył. Trafiliśmy do szpitala, gdzie podano nam kroplówki. Wyniki badań wykluczyły zatrucie grzybami.
- Po kilku godzinach obserwacji wypisaliśmy tych państwa do domu – mówi Lech Litwin, zastępca dyrektora do spraw lecznictwa Samodzielnego Publicznego Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Chełmie.
- W tym roku na szczęście żadnych zatruć nie było – informuje Mirosława Semeniuk, kierownik nadzoru sanitarnego w chełmskim sanepidzie. - Zadbajmy o to, by tak zostało do końca sezonu grzybowego.
W chełmskim sanepidzie przy ul. Szpitalnej 48 specjaliści dyżurują oni od poniedziałku do piątku w godzinach od 8 do 14. Służą radą wszystkim grzybiarzom amatorom.
Warto się z nimi skonsultować, gdy nie jesteśmy pewni, czy zebrane dary lasu są jadane. Ich porady są bezpłatne.
Warto również pamiętać, że każdy, kto sprzedaje grzyby na bazarze, musi posiadać atest na określoną partię. Jego termin ważności wynosi 48 godzin.
- Proszę pytać o te atesty osoby, od których kupujemy grzyby – radzi Semeniuk. - Wtedy mamy pewność, że zostały one sprawdzone przez specjalistów.
O zachowanie ostrożności przy zbieraniu i kupowaniu grzybów apeluje też pan Patrycjusz. - Od wielu lat jestem grzybiarzem i umiem rozpoznać grzyby trujące od jadalnych. To, co się nam przytrafiło, dało jednak do myślenia.
Pracownicy sanepidu przypominają również o tym, żeby po powrocie z grzybobrania dokładnie obejrzeć swoje ciało, czy przypadkiem nie przynieśliśmy z wycieczki kleszcza. Na terenie powiatu chełmskiego do końca lipca zanotowano 70 przypadków boleriozy. Na szczęście nikt nie zachorował na kleszczowe zapalenie mózgu.
Napisz komentarz
Komentarze