Jakie zalety mają śliwki?
- śliwki mają w sobie dużo błonnika, więc poprawiają perystaltykę jelit oraz przeciwdziałają zaparciom,
- działają odchudzająco. Pektyny (rodzaj błonnika), łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol,
- mają w sobie dużo antyoksydantów, więc chronią jelito grube przed chorobą nowotworową,
- witamina B6 i magnez w śliwkach działa bardzo dobrze na układ nerwowy,
- śliwki poprawiają gęstość kości i zmniejszają ryzyko osteoporozy,
- dzięki dużej zawartości witaminy K (reguluje procesy krzepnięcia krwi) i C (uszczelnia naczynia krwionośne) wspomagają pozbycie się pękających naczynek,
- witaminy oraz przeciwutleniacze wygładzają skórę. Antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się i powstawania zmarszczek,
- suszone śliwki zawierają pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeże śliwki. Są także bogatym źródłem fosforu i żelaza. Mają działanie przeczyszczające,
- kora z drzew śliwkowych jest wykorzystywana do leczenia schorzeń prostaty.
Napisz komentarz
Komentarze