Chociaż przepisy weszły w życie jeszcze we wrześniu ubiegłego roku, to do 18 lutego sklepy wielkopowierzchniowe miały czas na zawarcie umów z organizacjami charytatywnymi na bezpłatne przekazywanie niesprzedanej żywności wciąż nadającej się do spożycia. Obecnie ta restrykcja dotyczy sklepów o powierzchni powyżej 400 mkw, ale za dwa lata obejmie także te mające więcej niż 250 mkw. Przepisy dotyczą też sprzedawców, którzy ze sprzedaży żywności mają co najmniej 50% przychodów.
Nad przestrzeganiem przepisów będą czuwać inspektorzy ochrony środowiska. Za zmarnowanie każdego kilograma żywności sprzedawca będzie płacił 10 groszy, natomiast za niewywiązywanie się z umowy z organizacją charytatywną od 500 do 10 000 zł. Ponadto, jeśli kontrola wykaże, że dany sklep nie ma podpisane takiej umowy, właścicieli grozi kolejne 5000 zł kary.
Napisz komentarz
Komentarze