Zanim jednak zdecydujemy się na rewolucję w naszej lodówce, warto skonsultować się z dietetykiem, który podpowie, co jest najlepszym rozwiązaniem dla naszego organizmu. Gwałtowna zmiana posiłków może spowodować dodatkowy stres, którego w obecnej sytuacji mamy już i tak sporo. Jeśli zdecydujemy się na drakońskie zmiany, możemy nie tylko wrócić do wcześniejszej wagi po zakończeniu diety, ale również czuć ogólne rozdrażnienie organizmu, które w obecnej sytuacji nie jest zalecane. Zdecydowanie lepiej zastosować zmianę odżywiania małymi kroczkami.
- W obecnej sytuacji można skorzystać z porad dietetyka online, które zostają przygotowane w oparciu o informacje na temat aktualnego stanu zdrowia. Przygotowuje zarówno cele, które chcemy osiągnąć, jak i przeciwwskazania i preferencje żywieniowe, w których uwzględnia również pomiary, sylwetkę oraz badania morfologiczne. Na podstawie takich informacji może przygotować dietę na okres ok. 8 tygodni. Po takim czasie weryfikowane są postępy - wyjaśnia Anna Wais z serwisu Prezentmarzeń.
Warzywa, owoce, jaja
Wiosenna dieta powinna być bogata przede wszystkim w sezonowe owoce i warzywa, których brakowało nam zimą. Pozwolą uzupełnić deficyt witamin i składników mineralnych. Należy jednak pamiętać, że powinny one stanowić jedynie dodatek do posiłków, a nie być głównymi daniami. Wskazane są posiłki z jajek, które zawierają bardzo wiele składników odżywczych. To dobre rozwiązanie na wiosenny początek.
Należy również pamiętać o zasadzie spożywania pięciu regularnych posiłków w ciągu dnia. Kiedy chcemy rozpocząć zdrowy sposób odżywiania jest ona jednak kluczowa w walce o zrzucenie zbędnych kilogramów. Należy jeść co najmniej co 3 godziny, aby zmuszać organizm do wysiłku związanego z trawieniem, wielkość porcji zaś nie powinna przekraczać wielkości dwóch naszych pięści.
Nie zapomnij o błonniku
Podczas stosowania diety jednym z kluczowych składników jest błonnik. Można go znaleźć nie tylko w owocach i warzywach, ale również w chlebie wieloziarnistym czy otrębach. Pomaga w wyregulowaniu pracy układu trawienia. Nie wszyscy jednak mogą go spożywać bez ograniczeń. Osoby z drażliwym jelitem, stanami zapalnymi czy innymi jego schorzeniami lepiej zrobią wybierając inne produkty. Po zimowym okresie mamy również zazwyczaj niedobór witaminy D. Dużym problemem jest niedobór światła, który oznacza również niedobór serotoniny i prowadzi do pogarszania samopoczucia. Dodatkowo długotrwały niedobór witaminy A może doprowadzić do chorób górnych dróg oddechowych. To, jakie składniki powinniśmy spożywać jest kluczowe podczas rozpoczęcia diety.
Napisz komentarz
Komentarze