Chyba każdy ma swój ulubiony przepis na te pyszne owoce. Jedni wolą truskawki z bitą śmietaną, inni pierogi z truskawkami, a jeszcze inni ciasta i tarty oraz słodkie desery z dodatkiem truskawek. Owoce te doskonale nadają się na dżemy, konfitury i kompoty oraz do mrożenia. Są dietetyczne, dlatego też poleca się je osobom dbającym o linię. Zawierają pektyny, które regulują pracę jelit oraz kwasy organiczne korzystnie wpływające na przemianę materii. Są moczopędne, ponieważ w ponad 90 proc. składają się z wody. Truskawki są też bogate w witaminę C, witaminy z grupy B1 oraz śladowe ilości witaminy A i E, a także mikroelementy takie jak: żelazo, wapń oraz fosfor. Pomagają oczyścić organizm z toksyn, działają bakteriobójczo. Korzystnie wpływają na serce i układ trawienny.
Podobnie jak inne pokarmy truskawki mogą uczulać, co najczęściej objawia się wysypką, biegunką.
Napisz komentarz
Komentarze