Na terenie Chełma i powiatu chełmskiego nie odnotowaliśmy w tym roku żadnego zatrucia grzybami. Niemniej jednak apelujemy o rozwagę – mówi Grażyna Rejter, państwowy powiatowy inspektor sanitarny w Chełmie.
Niebezpieczne może być nie tylko zjedzenie grzybów niejadalnych i trujących. Zatrucia mogą pojawić się również po spożyciu grzybów jadalnych, jeśli potrawa zostanie przygotowana z egzemplarzy przejrzałych, nieświeżych lub zepsutych.
Przyczyną zatruć może być ponadto długotrwałe przechowywanie dania w nieodpowiednich warunkach oraz jej wielokrotne odgrzewanie – ostrzegają epidemiolodzy.
Wymioty, mdłości, biegunki, bóle brzucha, głowy – to najczęstsze objawy zatrucia grzybami. Jeśli zaobserwujemy je u siebie lub bliskich – nie bagatelizujmy ich i natychmiast zgłośmy się do lekarza. Osoby starsze, chorzy, małe dzieci w ogóle nie powinny jeść grzybów. Jeśli zaś mamy wątpliwości, czy zebrane lub zakupione przez nas grzyby nadają się do konsumpcji, możemy skonsultować się bezpłatnie w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Chełmie, ul. Szpitalna 48, od poniedziałku do piątku w godzinach 8-14.
Jak ustrzec się zatruć grzybami? Przestrzegaj kilku zasad:
- Zbieraj grzyby rano i nie w czasie deszczu (nasiąknięte wodą szybko się psują) i tylko takie, co do których nie masz wątpliwości, czy są jadalne, czy też nie.
- Nie zbieraj zbyt małych i zbyt starych. W przypadku tych pierwszych trudno jest określić gatunek, zaś drugie mogą być ciężkostrawne.
- Zbieraj grzyby do koszy lub łubianek, nie zaś do foliowych torebek, w których łatwo się zaparzają.
- Kupuj grzyby od sprzedawców, którzy posiadają orzeczenia klasyfikatora, unikaj kupowania mieszanek grzybów, szczególnie suszonych.
- Grzyby przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, jak najszybciej zajmij się ich obróbką termiczną, odrzuć trzony, które są włókniste i ciężkostrawne, gotuj co najmniej 15 minut i wylej wywar.
- Grzyby nie nadają się do spożycia na surowo, nawet jadalne gatunki.
- Jedź grzyby w małych ilościach.
Zobaczcie kto pochwalił się swoimi zbiorami na naszym FanPagu!
Napisz komentarz
Komentarze