Jest bogata w witaminę C. Zawiera jej cztery razy więcej niż cytryna, więc jeśli masz początki przeziębienia, dokucza ci katar, masz podwyższoną temperaturę - zjedz czerwoną paprykę. Właśnie w czerwonej odmianie tego warzywa jest najwięcej witaminy C. Najlepiej spożywać surową paprykę, ponieważ witamina C w wysokiej temperaturze ulega degradacji.
Papryki o czerwonych barwach zawierają dużo likopenu. Hamuje on działanie wolnych rodników, a więc zapobiega procesom starzenia się organizmu. Wykazuje ponadto właściwości antyrakowe.
Nieznacznie rozrzedza krew, przez co łagodzi bóle głowy i dobrze wpływa na koncentrację.
Jest również źródłem flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E i z grupy B. Ponadto znajdziemy w niej takie cenne dla zdrowia pierwiastki jak: potas, wapń, magnez i żelazo. Ostrości papryce nadaje kapsaicyna.
Pomaga zachować ładny wygląd skóry i witalność.
Jest niskokaloryczna, a zatem polecana osobom, które dbają o linię.
Wspomaga metabolizm, korzystnie wpływa na procesy trawienne.
Napisz komentarz
Komentarze