Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka purée z dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
- olej do smażenia
- i wedle uznania do polania syrop klonowy, miód lub dżem
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania purée (do placuszków potrzebna będzie szklanka takiego purée). Pokrojoną dynię należy ugotować aż będzie miękka. Następnie odkroić skórkę i zblendować albo rozgnieść widelcem. Odcisnąć nadmiar wody.
Skoro purée mamy już gotowe możemy zająć się robieniem placuszków. Uwaga! Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier itd. Do drugiego mokre: maślankę, jajka, purée z dyni. Mieszamy. Na koniec składniki mokre wlewamy do suchych, znów mieszamy. I gotowe. Można smażyć, a potem rozkoszować się smakiem.
Napisz komentarz
Komentarze