Składniki:
- 30 dkg marchewki
- 20 dkg dyni
- 40 dkg cukru brązowego
- 200 ml oleju
- 40 dkg mąki
- 3 dkg wiórków kokosowych
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder
Wykonanie
Marchewkę i dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę, ugotować. Ugotowaną marchewkę i dynię rozdrobnić blenderem. Jaja ubić z cukrem na puszysto. Następnie dodać olej, wymieszać. Do masy dodać marchewkę, dynię, wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Potem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę. Delikatnie połączyć składniki. Przygotować okrągłą formę o średnicy 26 cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Gotową masę przelać do formy, wstawić do piekarnika. Piec 1 godz. w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Napisz komentarz
Komentarze