Składniki:
- 750 g obranej już ze skórki dyni
- 250 g ziemniaków
- 2 pomidory
- 3 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
- świeża bazylia
Wykonanie:
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Pokroić też w kostkę obrane ziemniaki. W większym naczyniu zeszklić na oleju pokrojone również w kostkę cebulę i czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą. Smażyć ok. 5 minut, mieszając. Pod koniec dodać curry i kurkumę, wlać bulion, przykryć i zagotować. Gotować ok. 10 minut na średnim ogniu. Pomidory sparzyć, obrać, rozkroić usunąć szypułki i nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Gotować kolejne 10 minut lub dłużej, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać śmietanki i zmiksować w blenderze. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą bazylią. Będzie pysznie. Spróbujcie.
Napisz komentarz
Komentarze