7 powodów, dla których warto jeść jabłka
Pomagają oczyścić organizm – dzięki jabłkom pozbywamy się szkodliwych dla organizmu substancji oraz resztek niestrawionych pokarmów.
Występujące w tych owocach pektyny regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pektyny są ważne dla utrzymania jelit w dobrej kondycji.
Poprawiają mikroflorę jelitową, a także hamują występowanie nowotworów przewodu pokarmowego.
Jabłka to także źródło błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, błonnik przyspiesza również procesy przemiany materii, dlatego jabłka, są polecane osobom, które chcą schudnąć.
Są niskokaloryczne – ok. 70 kcal, a przy tym sycące, szybko łagodzą uczucie głodu.
Zawarte w jabłka polifenole bronią organizm przed chorobami układu krążenia, nowotworami, cukrzycą, chorobą Parkinsona.
Doskonale nadają się na przetwory: dżemy, kompoty. Można je również suszyć.
Napisz komentarz
Komentarze