Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 03:48
Reklama Mieszkania, apartamenty, kawalerki do wynajęcia
Reklama

Smaki jesieni - jabłka

Jabłka powinien jeść każdy niezależnie od wieku. Są smaczne i zdrowe. Dietetycy polecają je dzieciom, osobom starszym i kobietom w ciąży. Bogactwo odmian i smaków sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony. Dodatkowym atutem jest fakt, że są dostępne w formie nieprzetworzonej niemal przez cały rok.
Smaki jesieni - jabłka

7 powodów, dla których warto jeść jabłka

Pomagają oczyścić organizm – dzięki jabłkom pozbywamy się szkodliwych dla organizmu substancji oraz resztek niestrawionych pokarmów.

Występujące w tych owocach pektyny regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pektyny są ważne dla utrzymania jelit w dobrej kondycji.

Poprawiają mikroflorę jelitową, a także hamują występowanie nowotworów przewodu pokarmowego.

Jabłka to także źródło błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, błonnik przyspiesza również procesy przemiany materii, dlatego jabłka, są polecane osobom, które chcą schudnąć.

Są niskokaloryczne – ok. 70 kcal, a przy tym sycące, szybko łagodzą uczucie głodu.

Zawarte w jabłka polifenole bronią organizm przed chorobami układu krążenia, nowotworami, cukrzycą, chorobą Parkinsona.

Doskonale nadają się na przetwory: dżemy, kompoty. Można je również suszyć.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamareklama Bon Ton
Reklamadotacje rpo
Reklama
Reklama