Czym jest gluten?
Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występują one w niektórych zbożach np. w pszenicy, życie, jęczmieniu i pszenżycie. To właśnie dzięki glutenowi pieczywo jest puszyste, miękkie i elastyczne.
Celiakia nie tylko u najmłodszych
Celiakia zwana jest również chorobą trzewną. Schorzenie ma podłoże genetyczne. Choroba polega na trwałej nietolerancji glutenu. Dane statystyczne wykazują, że w Polsce choruje na celiakię 380 tys. osób, czyli ok. 1% populacji. Powszechnie twierdzi się, że chorują na nią głównie dzieci, ale jest to pogląd nieprawdziwy, ponieważ choroba może wystąpić niemal w każdym wieku: w dzieciństwie, podczas dorastania i u osób dorosłych. Coraz częściej choroba jest rozpoznawana u ludzi między 30. a 50. rokiem życia.
Najczęstsze objawy mogące świadczyć o chorobie to:
- bóle brzucha,
- biegunki,
- podwyższona temperatura ciała,
- bóle głowy,
- bóle stawów,
- bóle mięśni,
- osłabienie,
- uczucie zmęczenia.
- nieleczona celiakia prowadzi do anemii czy nawet depresji.
Jak stwierdzić celiakię?
Aby zbadać, czy jesteśmy chorzy na celiakię, trzeba wykonać badania serologiczne krwi, a także biopsję jelita cienkiego. Biopsja pozwoli ocenić, w jakim stopniu doszło do zaniku kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za przyswajanie substancji odżywczych. Potwierdzeniem choroby jest zanik kosmków, występowanie jednego z przeciwciał, a także poprawa zdrowia, gdy zastosujemy dietę bez glutenu.
W czym jest gluten?
Leczenie celiakii polega na wyeliminowaniu z diety produktów zawierających gluten.
Gluten można znaleźć w:
- produktach zbożowych: makaronach, pieczywie, ciastkach, płatkach zbożowych,
- wędlinach, parówkach, pasztetach,
- słodyczach: czekoladach, cukierkach,
- nabiale: jogurtach, deserach,
- herbacie,
- lekarstwach.
Szukaj przekreślonego kłosa
Producenci żywności bezglutenowej stosują specjalne symboliczne oznaczenia na opakowaniach, np. znak przekreślonego kłosa. Na rynku dostępnych jest wiele produktów bezglutenowych, dzięki czemu chorzy, którzy nie tolerują tego rodzaju białek, nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych produktów.
Warto wiedzieć
Co ciekawe obecnie uważa się, że jedną z głównych przyczyn nietolerancji glutenu jest zbyt późne wprowadzanie go do jadłospisu dziecka. Takie zalecenia żywieniowe obowiązywały jeszcze do 2007 roku. Uważano, że produkty z glutenem należy wprowadzać po 1. roku życia dziecka. Okazało się jednak, że długie unikanie glutenu, zmniejsza u dziecka szansę na wytworzenie naturalnej tolerancji na to białko.
Napisz komentarz
Komentarze