Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 06:54
Reklama
Reklama

Buraczki dodadzą wigoru

Buraczki dodadzą wigoru

Są skarbnicą witamin A, z grupy B oraz C. Ponadto zawierają takie pierwiastki jak: potas, żelazo, magnez, lit, wapń czy miedź. Są też bogatym źródłem kwasu foliowego, błonnika i białek.

Obecne w nich naturalne cukry dodadzą organizmowi energii do działania.

Dzięki obecności potasu buraczki są z powodzeniem wykorzystywane w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego i chorób serca.

Z kolei lit i magnez wspomagają pamięć, koncentrację oraz pomagają w walce ze stresem, problemami ze snem, nerwicami.

Dzięki zawartości żelaza buraki są również doskonałym remedium na anemię. Świeżo wyciśnięty sok z buraka przyspiesza bowiem produkcję czerwony krwinek.

Sok z czerwonych buraczków jest także z powodzeniem stosowany w leczeniu wrzodów żołądka, reguluje pracę jelit, łagodzi zgagę.

Czerwone buraki polecane osobom dbającym o linię, bo są niskokaloryczne: 100 g to tylko 38 kcal, ponadto przyspieszają przemianę materii.

Potwierdzono, że czerwone buraki odgrywają niebagatelną rolę w profilaktyce antynowotworowej. To betacyjany, którym buraki zawdzięczają swój charakterystyczny kolor, hamują rozwój komórek rakowych.

Buraki oczyszczają organizm, wspomagają pracę wątroby.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamareklama Bon Ton
Reklama
Reklama
Reklama