Duża zawartość żelaza w tych warzywach sprawia, że idealnie nadaje się ono przy leczeniu anemii. Pory mają też inne właściwości prozdrowotne: obniżają poziom złego cholesterolu, pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu, niszczą bakterie, grzyby, działają odkażająco.
Dzięki obecności witaminy C, pory podnoszą odporność organizmu, co ma niebagatelne znaczenie w walce z przeziębieniem. Syrop przyrządzony z porów łagodzi kaszel.
Pory zawierają witaminy A, z grupy B, oraz E, a także minerały: wapń, fosfor, potas, sód.
Sok ze świeżych porów pomaga w dolegliwościach układu moczowego.
Warzywo jest niskokaloryczne, polecane osobom dbającym o smukłą sylwetkę.
Swój charakterystyczny smak i aromat zawdzięczają obecności związków siarki – allicyny.
Pory nadają się świetnie do surówek, sałatek, można je zapiekać oraz gotować.
Napisz komentarz
Komentarze