Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 06:37
Reklama
Reklama

Pora na pora

Pory uprawiane były już w czasach starożytnych. Leczono nim rany i ukąszenia owadów. Warzywo pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu, a swoją popularność zawdzięcza królowej Bonie, która wprowadziła pory na polskie stoły. Od tego czasu są one jednym ze składników włoszczyzny.
Pora na pora

Duża zawartość żelaza w tych warzywach sprawia, że idealnie nadaje się ono przy leczeniu anemii. Pory mają też inne właściwości prozdrowotne: obniżają poziom złego cholesterolu, pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu, niszczą bakterie, grzyby, działają odkażająco.

Dzięki obecności witaminy C, pory podnoszą odporność organizmu, co ma niebagatelne znaczenie w walce z przeziębieniem. Syrop przyrządzony z porów łagodzi kaszel.

Pory zawierają witaminy A, z grupy B, oraz E, a także minerały: wapń, fosfor, potas, sód.

Sok ze świeżych porów pomaga w dolegliwościach układu moczowego.

Warzywo jest niskokaloryczne, polecane osobom dbającym o smukłą sylwetkę.

Swój charakterystyczny smak i aromat zawdzięczają obecności związków siarki – allicyny.

Pory nadają się świetnie do surówek, sałatek, można je zapiekać oraz gotować.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamareklama Bon Ton
Reklama
Reklama
Reklama