- Warto się konsultować z naszymi specjalistami, gdy nie jesteśmy pewni, czy zebrane dary lasu są jadane – zachęca Elżbieta Kuryk, państwowa powiatowa inspektor sanitarna w Chełmie. - Ich porady są bezpłatne.
W chełmskim sanepidzie (ul. Szpitalnej 48) specjaliści udzielają porad od poniedziałku do piątku w godzinach 8-12. Służą radą wszystkim grzybiarzom amatorom. Musimy również pamiętać, że każdy, kto sprzedaje grzyby na bazarze, musi posiadać atest na określoną partię. Jego termin ważności wynosi 48 godzin. Wydawane są w godzinach od 8 do 11.
- Proszę pytać o te atesty osoby, od których kupujemy grzyby – radzi Kuryk. - Wtedy mamy pewność, że zostały one sprawdzone przez specjalistów.
Tym, którzy wybierają się na grzybobranie, przypomina, że do koszyka powinny trafiać wyłącznie grzyby zdrowe. Sam koszyk powinien być przewiewny, najlepiej z wikliny. W żadnym wypadku nie należy zbierać grzybów do reklamówki. Trzeba je delikatnie wykręcać z ziemi, by nie uszkodzić grzybni. Odcinane trzonka nie tylko ją niszczy, ale też uniemożliwia właściwe rozpoznanie gatunku.
Na terenie działania chełmskiego sanepidu ostatni przypadek zatrucia grzybami (muchomorem sromotnikowym) miał miejsce w 2021 roku. Pacjent trafił na oddział toksykologii WSzS w Lublinie. Lekarzom udało się go uratować. |
Czytaj także:
Napisz komentarz
Komentarze