Co ciekawe, ten rodzaj frytkownicy swoim działaniem przypomina popularne piekarniki konwekcyjne. Frytki nie smażą się tu w wysokokalorycznym oleju, lecz pieką w gorącym powietrzu. Dzięki temu nie tylko mają mniej kalorii, ale w dodatku są chrupkie na zewnątrz i idealnie miękkie w środku. Co więcej, urządzenie to pozwala na przygotowywanie nie tylko frytek, ale również innych warzywnych przekąsek, a nawet mięsa.
Decydując się na zakup nowoczesnej frytkownicy, warto pamiętać o kilku ważnych parametrach:
Moc
Im większa moc, tym urządzenie szybciej się nagrzewa, ale też zużywa więcej energii.
Metoda grzania
Coraz większą popularnością cieszą się frytkownice beztłuszczowe halogenowe, które posiadają grzałkę na podczerwień rozgrzewającą potrawy.
Programy
Gotowe praktyczne alternatywy do różnego rodzaju potraw.
Pojemność koszyka
Najpopularniejsze modele to takie, których pojemność wynosi od 0,5 do nawet 1,5 kg.
Zakres temperaturowy
Powinna umożliwiać pieczenie w przedziale temperaturowym od 50 do 200 lub nawet 230 stopni Celsjusza. To pozwala na dopasowanie odpowiedniej temperatury w zależności od rodzaju przyrządzanej w urządzeniu potrawy.
Napisz komentarz
Komentarze