Ser typu halloumi jest produkowany w Zamościu. Tamtejszy zakład, który powstał jesienią 1926r., ma ogromne tradycje w produkcji serów dojrzewających. W latach 90-tych ubiegłego wieku rozpoczęto tam produkcję serów żółtych, w tym sera zamojskiego. Choć jego receptura i technologia powstała w Zamojskiej Spółdzielni Mleczarskiej, szybko zaczęły produkować go inne zakłady w całej Polsce ze względu na znakomity smak.
Pod produkcję serów w Zamościu powstały dojrzewalnie oraz wędzarnie, a były to nietypowe rozwiązania. Żaden inny zakład w kraju nie posiadał podziemnej dojrzewalni, dzięki czemu uzyskiwano stałą wilgotność i temperaturę oraz specyficzny mikroklimat. Po połączeniu się w 2004 roku z OSM Krasnystaw wprowadzono wiele modernizacji. Między innymi wybudowano nowoczesną proszkownię serwatki.
- Zarząd OSM Krasnystaw cały czas pragnął przywrócenia tradycji produkcyjnych serów zakładu w Zamościu, który posiadał ogromny potencjał kadry pracowniczej, dostawców mleka oraz lojalnych klientów z regionu zamojskiego na ich produkty. Przywrócona została produkcja sera typu holenderskiego Goudy i Zamojskiego. Cały czas jednak poszukiwaliśmy innego, bardziej innowacyjnego rozwiązania - mówi wiceprezes Mirosław Fidecki.
W końcu zaczął kiełkować pomysł na produkcję sera typu halloumi. To rodzaj sera podpuszczkowego importowanego do Polski, który cieszy się coraz większym uznaniem wśród Polaków. OSM Krasnystaw nie chciał jednak naśladować wielowiekowej tradycji produkcji tego typu sera z Cypru. Jak podkreślają przedstawiciele krasnostawskiego zakładu, byłoby to ryzykowne, a próby dorównania tym produktom zajęłyby wiele lat.
Z czasem nadarzyła się niepowtarzalna okazja do połączenia zagranicznego doświadczenia i tradycji z polskim surowcem. GFB Dairy Sp z o.o z siedzibą na Jana Pawła II w Warszawie podjął się produkcji tego typu sera w Zamościu pod nadzorem technologów z Cypru i Turcji.
- Dzięki temu kontraktowi powstały nowe miejsca pracy. Ponadto współpraca z regionem zaowocowała przywróceniem na ulicy Kilińskiego w Zamościu tradycji i działalności przemysłowej - dodaje Agnieszka Adamska, zastępca kierownika ds. marketingu w OSM Krasnystaw.
A co to jest ten ser typu halloumi?
Cypryjski specjał nie jest jeszcze tak popularny w naszym kraju. Dopiero wkracza na polski rynek spożywczy. A szkoda, bo ser halloumi jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Dostarcza wielu cennych substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest on źródłem wielu drogocennych witamin, minerałów oraz składników odżywczych. 100g dostarcza 313 kcal, 25 g tłuszczu, 2 g węglowodanów oraz 20 g pełnowartościowego białka.
Produkt ten jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, E, K. Jest również cennym źródłem magnezu, wapnia fosforu, potasu oraz sodu. Nie zawiera witaminy C oraz błonnika pokarmowego. Dlatego przygotowując pełnowartościowy posiłek, warto łączyć go z warzywami i owocami. Charakteryzuje się ciekawą, rzadko spotykaną konsystencją o zwartej strukturze i słonym posmaku. Można go dodawać do sałatek i innych dań, a grillowany powoduje, że nasze kubki smakowe wariują z rozkoszy.
Ser halloumi warto włączyć do naszej diety, nada niesamowity smak naszym potrawom, ale również wniesie powiew egzotyki do naszej kuchni. Znakomicie sprawdzi się o każdej porze dnia. Grillowany zastąpi jajka, smażony uzupełni danie obiadowe, a świeży znajdzie swoje zastosowanie w sałatkach na kolację.
- Halloumi szczególnie nadaje się do grillowania i smażenia. Nabiera wtedy dodatkowych właściwości smakowych, ale jednocześnie nie topi się pod wpływem temperatury. W lokalnych cypryjskich tawernach ser tego typu najczęściej serwowany jest właśnie w takich wersjach. Zachowuje swój kształt, a jednocześnie okrywa się chrupiącą złocistą skórką - przekonuje Agnieszka Adamska.
W domach często jada się go na śniadanie, w zestawieniu z szynką i jajkami. Ser halloumi jest również głównym składnikiem cypryjskiego ravioli. Znakomicie smakuje również w połączeniu z wszelkimi makaronami. Niektórzy zapiekają go na pizzy lub innych zapiekankach. Z kolei usmażony w panierce świetnie zastępuje kotlet. Grillowany możemy podawać również na słodko – oblany miodem i posypany sezamem.
Cokolwiek zdecydujemy się zrobić z tym serem, mamy pewność, że zawsze zachowa swój kształt i konsystencję. Cypryjski skarb narodowy sprawdzi się na ciepło, jak i będzie smakował na zimno. Jest zwarty, nie kruszy się i łatwo się go kroi. Można serwować jako przekąskę, choć równie smaczny jest na kanapkach albo jako składnik sałatki. W takiej wersji jest doskonałą przystawką. Właśnie dlatego w wielu przypadkach sprawdza się lepiej niż inne odmiany serów. I jako zamiennik jest godny uwagi.
Napisz komentarz
Komentarze