Wydarzenie, które odbyło się w niedzielę, 18 września, w Centrum Kultury w Siennicy Różanej, przyciągnęło tłumy koneserów dobrego jedzenia.
Wydarzenie, które odbyło się w niedzielę 18 września w Centrum Kultury w Siennicy Różanej, przyciągnęło tłumy koneserów dobrego jedzenia. Tradycyjnie już zmagania odbywały się w trzech kategoriach. W tym roku były to: „Słowiański Fast Food”, „Kołacz z miodem i nie tylko” i „Słowiańskie specjały – nalewki prosto z natury”. Szczegóły na ten temat ujawniła organizatorka przedsięwzięcia Agnieszka Poźniak – dyrektor miejscowego Centrum Kultury:
-Pierwszą kategorią był „Słowiański Fast Food”. Z początku była ona największym powodem do przerażenia. Ale na końcu okazało się, że skłoniła uczestników do ogromnej pomysłowości. Wzbudziła taką inwencję twórczą w naszych paniach, że aż sami jesteśmy zaskoczeni. Z kolei „Kołacz z miodem i nie tylko” odnosi się do tradycyjnej potrawy na słodko. A ponieważ zawsze w Siennickich Smakach były trzy kategorie, z czego drugą był deser, nawiązaliśmy do tej słodkiej potrawy. Tu też panie znalazły ujście swojej inwencji. Jeśli chodzi o ostatnią kategorię dotyczącą napitków, to nosiła ona nazwę „Słowiańskie specjały – nalewki prosto z natury”. W tym roku naszym celem było sprawienie, by uczestnicy konkursu w sposób możliwie jak najwyraźniejszy zaakcentowali naturalne smaki. I udało się to – stwierdziła.
Do kulinarnej rywalizacji wystartowało 12 kół gospodyń wiejskich z terenu gminy Siennica Różana oraz reprezentacja miejscowego Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego. Ze względu na wyrównany, wysoki poziom komisja oceniająca konkursowe potrawy stanęła przed trudnym zadaniem. Jury obradowało w składzie: Dorota Sawa (prezeska LGD Krasnystaw Plus), Marcin Rybicki (Gminny Ośrodek Sportu w Nadarzynie), Kamila Tuczyńska (prezeska Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Siennickiej oraz Aneta Kister-Kiełb (wiceprezeska SMZS).
-Jako jury mieliśmy niezwykle trudne, a zarazem przyjemne zadanie. Muszę powiedzieć, że poziom był bardzo wysoki, a wszystkie dania i specjały – wyborne – powiedziała nam Kamila Tuczyńska, prezeska Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Siennickiej.
Tradycyjnie już zmagania odbywały się w trzech kategoriach:
- „Słowiański Fast Food” - gdzie tryumfowała grupa pań ze Żdżannego;
- „Kołacz z miodem i nie tylko” - którą wygrały panie z KGW w Zagrodzie
- „Słowiańskie specjały – nalewki prosto z natury” - w której zwyciężyły panie z KGW Rudka
Mimo, że pogoda tego dnia nie dopisała organizatorom, wymuszając na nich zmiany w programie imprezy, frekwencja nie stanowiła problemów – mury sali w siennickim Centrum Kultury dosłownie pękały w szwach. Wszystkim uczestnikom gratulujemy pysznej zabawy, inwencji i umiejętności. Wszystkim uczestnikom gratulujemy umiejętności, inwencji i pysznej zabawy.
Patronat medialny objęły m.in. Radio Bon Ton i Super Tydzień Krasnostawski.
Czytaj także z regionu krasnostawskiego:
Napisz komentarz
Komentarze