Komisja oceniła w sumie 57 kulinarnych propozycji, spośród których wybrano 20 równorzędnych laureatów. Znalazły się wśród nich zarówno koła gospodyń, stowarzyszenia, jak i osoby indywidualne.
– Konkurs skierowany był do mieszkańców obszarów wiejskich, a jego przedmiotem było wykonanie i nadesłanie domowych pączków. Ocenie podlegały zarówno aspekty estetyczne wykonanych pączków, jak i oczywiście ich walory smakowe. Proszę mi wierzyć, że wybór najlepszej dwudziestki zdecydowanie nie należał do łatwych – informuje Remigiusz Małecki, rzecznik urzędu organizującego kulinarne zmagania.
Startujące w kulinarnej rywalizacji po raz drugi członkinie „Samych Swoich” przygotowały w tym roku pączki według dwóch receptur.
– W pierwszej zastosowałyśmy mąkę, jajka, cukier i drożdże, a w drugiej również… ziemniaki. Wszystkie miały różane nadzienie i tradycyjnie były smażone na smalcu – przekazała nam Anna Zaj, przewodnicząca koła.
Autorkom najsmaczniejszych pączków zostały przyznane nagrody rzeczowe. Panie odebrały je z rąk członka Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisława Szweda i dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego Ewy Szałachwiej.
Czytaj także:
- Zaszczytne podium młodych siatkarek z Krupego w zawodach rejonowych
- Przyczyna masowego śnięcia karasi wyjaśniona! Ważny apel do wędkarzy
- Zasnęła za kierownicą? Peugeot zatrzymał się na słupie. Na DK17 były utrudnienia
- Krasnystaw. Przeszli ulicami miasta przeciw planom CPK [ZDJĘCIA]
- Krasnystaw. Chętnych na biurowiec i tereny inwestycyjne nie było
Napisz komentarz
Komentarze