Chrześcijański zwyczaj mówi, że wszystkie pokarmy, które znalazły się w koszyczku, powinny stać się na stole. Po podzieleniu się z bliskimi poświęconymi jajami i złożeniu sobie życzeń można dopiero skosztować pozostałych produktów, które poświęciliśmy dzień wcześniej.
Wedle tradycji w wielkanocnym koszyku powinny znaleźć się:
Chleb lub ew. inne pieczywo – symbolizujące ciało Chrystusa, w większości kultur stanowi podstawowe pożywienie. Jego obecność w koszyku zapewnić ma domownikom dobrobyt i pomyślność.
Jajko – symbolicznie odnosi się do życia i płodności. To właśnie ugotowanym na twardo jajkiem dzielimy się w niedzielę przy wielkanocnym stole. Co ciekawe, to pokarm który najpóźniej stał się nieodłącznym elementem „święconki”.
Wędlina lub mięso – symbolizują zdrowie, dostatek i płodność i właśnie tymi walorami ma pobłogosławić domowników.
Sól – symbolizująca sedno życia, ale także chroni przed zepsuciem i oczyszcza. Kiedyś wierzono, że sól chroni przed nieczystymi siłami. Chrystus swoich uczniów nazywał „solą ziemi”.
Relacja w galerii poniżej
Napisz komentarz
Komentarze