Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Stachniuk Optyk
Reklama baner reklamowy

Święcenie wielkanocnych pokarmów w krasnostawskich parafiach

Zwyczaj święcenia pożywienia w Wielką Sobotę to nieodłączny element obrzędowości polskich chrześcijan. Zgodnie z tradycją „święconki” nie powinno się spożywać aż do uroczystego śniadania w wielkanocny niedzielny poranek.
Święcenie wielkanocnych pokarmów w krasnostawskich parafiach
Chrześcijański zwyczaj mówi, że wszystkie pokarmy, które znalazły się w koszyczku, powinny stać się na stole. Po podzieleniu się z bliskimi poświęconymi jajami i złożeniu sobie życzeń można dopiero skosztować pozostałych produktów, które poświęciliśmy dzień wcześniej.

Autor: Święcenie wielkanocnych pokarmów w krasnostawskich parafiach

Chrześcijański zwyczaj mówi, że wszystkie pokarmy, które znalazły się w koszyczku, powinny stać się na stole. Po podzieleniu się z bliskimi poświęconymi jajami i złożeniu sobie życzeń można dopiero skosztować pozostałych produktów, które poświęciliśmy dzień wcześniej.

Wedle tradycji w wielkanocnym koszyku powinny znaleźć się:

Chleb lub ew. inne pieczywo – symbolizujące ciało Chrystusa, w większości kultur stanowi podstawowe pożywienie. Jego obecność w koszyku zapewnić ma domownikom dobrobyt i pomyślność.

Jajko – symbolicznie odnosi się do życia i płodności. To właśnie ugotowanym na twardo jajkiem dzielimy się w niedzielę przy wielkanocnym stole. Co ciekawe, to pokarm który najpóźniej stał się nieodłącznym elementem „święconki”.

Wędlina lub mięso – symbolizują zdrowie, dostatek i płodność i właśnie tymi walorami ma pobłogosławić domowników.

Sól – symbolizująca sedno życia, ale także chroni przed zepsuciem i oczyszcza. Kiedyś wierzono, że sól chroni przed nieczystymi siłami. Chrystus swoich uczniów nazywał „solą ziemi”.

Relacja w galerii poniżej

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklamareklama Bon Ton
Reklama
Reklama
Reklama