Gulasz z dzika, pierogi z prawdziwkami, jagodami i malinami, paszteciki, jagodzianki i marynowane grzybki – te wszystkie specjały zostały przyrządzone i zaprezentowane podczas warsztatów kulinarnych, jakie panie z KGW w Siennicy Królewskiej Dużej przeprowadziły wraz z instruktorem Robertem Krupą.
– Nasz projekt miał na celu zachęcenie mieszkańców gminy Siennica Różana do odpowiedzialnego korzystania z dobrodziejstw, jakie dają nam lasy, do przyrządzania potraw i produktów z „darów lasu” – mówi Agnieszka Morylowska z „Lawendy”.
Specjałów próbowały nie tylko gospodynie, ale również i druhowie z ochotniczych straży pożarnych z terenu gminy.
Była też atrakcja dla druhów z młodzieżowych drużyn pożarniczych. Razem z opiekunami poszli do lasu na „survival”. Wyposażeni jedynie w kompasy i zapasy wody musieli leśnymi ściekami przemaszerować ok. 5 km do leśniczówki, gdzie czekali na nich pracownicy Nadleśnictwa Krasnystaw. Podczas spotkania z młodzieżą opowiadali zarówno o swojej pracy, ale również pokazali ciekawe procesy, jakie zachodzą w środowisku leśnym. Po trudach pieszej wędrówki na uczestników zajęć czekał poczęstunek i upominki.
– Motto wydarzenia, czyli „przygoda za każdym drzewem”, odzwierciedlało ducha eksploracji, tajemniczości i przygody związanej z podchodami w lesie. Pokazało przy tym dzieciom i młodzieży, że las jest pełen niespodzianek i możliwości do odkrywania go jest wiele na każdym kroku wiele – skomentowała przewodnicząca Morylowska.
Czytaj także:
- Pow. krasnostawski. Prawie doprowadził do tragedii. 39-latka mu nie odpuściła
- Kobieta Przedsiębiorcza 2023. Znamy mistrzynie województwa [ZDJĘCIA+WYNIKI]
- 22 miesiące na pierwszy fragment kanalizacji w Tarnogórze
- Powiat krasnostawski. Domowi agresorzy ochłoną w areszcie
- Gm. Kraśniczyn. Zaliczyli awans z listy rezerwowej, zrobią drogi za ponad 1 mln 140 tys. zł
Napisz komentarz
Komentarze