Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Drużyna sprzed Olszyny” w Kudrach (powiat parczewski) za „udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym”.
Drugą nagrodę zdobyło KGW „Janowiczanki” w Janowicach (powiat świdnicki) za zawijasa lubelskiego, a trzecia powędrowała do KGW „Kępianki” w Kępie Gosteckiej (powiat opolski) za szczupaka po kępsku.
Wyróżnienia otrzymały: KGW w Łopienniku Dolnym Kolonii (powiat krasnostawski) za kulki "fusier" z sosem mięsnym oraz pesto z łobody, KGW w Bełżcu (powiat tomaszowski) za pierogi z kaczką z sosem wiśniowo-żurawinowym, a także KGW W Sobiborze (powiat włodawski) za dary sobiborskich lasów.
W zmaganiach udział wzięły reprezentacje 20 powiatów województwa lubelskiego. W tegorocznych eliminacjach wystartowało 427 kół gospodyń wiejskich.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z ogłoszenia wyników.
Zachęcamy też do obejrzenia galerii zdjęć z otwarcia Bitwy Regionów w Okszowie.
Czytaj także:
Napisz komentarz
Komentarze