Wprowadzenie nowych przepisów w życie to kwestia czasu. Żeby jednak zaczęły one oficjalnie obowiązywać, niezbędna jest zgoda wszystkich państw członkowskich.
Jest więc czas, żeby się do tego przygotować.
Czego nie będzie wolno używać?
Nowe przepisy zakładają zakaz stosowania m.in.:
- foliowych opakowań na produkty spożywcze, owoce i warzywa,
- jednorazowych kubków
- plastikowych saszetek na keczup,
- miniaturowych buteleczek na kosmetyki.
Ma to maksymalnie ograniczyć ilość plastiku, który trafia do środowiska. Poziom reedukacji i czas dochodzenie do tego zostały precyzyjnie określone. I tak:
- do 2030 roku ma być mniej plastikowych opakowań o 5 proc.,
- do 2035 – o 10 proc.,
- do 2040 roku – o 15 proc.
Opakowania wielokrotnego użytku
Oprócz ograniczenia ilości plastiku, nowe przepisy promują również recykling i ponowne wykorzystywanie opakowań. Dlatego restauracje, bary i kawiarnie będą musiały umożliwić swoim klientom korzystanie z własnych pojemników na napoje i posiłki na wynos.
Do 2030 roku mają również zacząć sprzedawać 10 proc. wszystkich produktów w opakowaniach wielokrotnego użytku.
Natomiast wszystkie opakowania z tworzyw sztucznych będą musiały nadawać się do recyklingu, a nowe będą musiały zawierać materiały pochodzące z surowców wtórnych.
Czytaj też:
Napisz komentarz
Komentarze