- Chwalimy się darami lasu. Grzyby w Wólce Okopskiej zebrane przez męża - napisała do nas Marzena Niegoda z gminy Dorohusk.
Największy okaz ma kapelusz o średnicy 24 centymetrów i niemal tyle samo wysokości!
Jeśli nie jesteśmy pewni, czy zebrane przez nas grzyby są jadalne, warto się konsultować ze specjalistami z najbliższych stacji sanitarno-epidemiologicznej. Ich porady są bezpłatne. Chełmskim sanepidzie przy ul. Szpitalnej 48 specjaliści służy radą wszystkim grzybiarzom amatorom.
Musimy również pamiętać, że każdy, kto sprzedaje grzyby na bazarze, musi posiadać atest na określoną partię. Jego termin ważności wynosi 48 godzin. Należy pytać o atesty osoby, od których kupujemy grzyby. Wtedy mamy pewność, że zostały one sprawdzone przez specjalistów.
Zasady bezpiecznego grzybobrania:
- Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne.
- Zbieraj grzyby wyłącznie wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki mogą nas zmylić.
- Pamiętaj, że większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe.
- Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj reklamówek foliowych.
- W razie wątpliwości skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Czytaj także:
- Chełm. Czy rewitalizacja Parku Miejskiego zagraża drzewom? [ZDJĘCIA]
- Chełm. "Jak nas widzą, tak nas piszą" - urzędnicy chcą zbudować silną markę miasta
- Chełm. Czy starać się już o dodatek węglowy? Nie ma jeszcze właściwego wniosku...
- Obchody Święta Wojska Polskiego w Chełmie [ZDJĘCIA]
Napisz komentarz
Komentarze