Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

V Siennickie Smaki rozstrzygnięte. Co posmakowało najbardziej? [ZDJĘCIA+WYNIKI]

Kilkuset gości uczestniczyło w tegorocznej, piątej już edycji Festiwalu Siennickich Smaków. Nie przeszkodziła temu nawet pogoda. Co prawda, wymusiła ona na organizatorach pewne zmiany w programie imprezy, jednak nie przeszkodziło to uczestnikom w świetnej zabawie. Były też kulinarne szranki na najwyższym poziomie. Kto z tej gastronomicznej potyczki wyszedł zwycięsko?
V Siennickie Smaki rozstrzygnięte. Co posmakowało najbardziej? [ZDJĘCIA+WYNIKI]
Stoisko Koła Gospodyń Wiejskich w Siennicy Różanej podczas V Festiwalu Siennickich Smaków

Źródło: Centrum Kultury w Siennicy Różanej

Wydarzenie, które odbyło się w niedzielę, 18 września, w Centrum Kultury w Siennicy Różanej, przyciągnęło tłumy koneserów dobrego jedzenia.

Wydarzenie, które odbyło się w niedzielę 18 września w Centrum Kultury w Siennicy Różanej, przyciągnęło tłumy koneserów dobrego jedzenia. Tradycyjnie już zmagania odbywały się w trzech kategoriach. W tym roku były to: „Słowiański Fast Food”, „Kołacz z miodem i nie tylko” i „Słowiańskie specjały – nalewki prosto z natury”. Szczegóły na ten temat ujawniła organizatorka przedsięwzięcia Agnieszka Poźniak – dyrektor miejscowego Centrum Kultury:

-Pierwszą kategorią był „Słowiański Fast Food”. Z początku była ona największym powodem do przerażenia. Ale na końcu okazało się, że skłoniła uczestników do ogromnej pomysłowości. Wzbudziła taką inwencję twórczą w naszych paniach, że aż sami jesteśmy zaskoczeni. Z kolei „Kołacz z miodem i nie tylko” odnosi się do tradycyjnej potrawy na słodko. A ponieważ zawsze w Siennickich Smakach były trzy kategorie, z czego drugą był deser, nawiązaliśmy do tej słodkiej potrawy. Tu też panie znalazły ujście swojej inwencji. Jeśli chodzi o ostatnią kategorię dotyczącą napitków, to nosiła ona nazwę „Słowiańskie specjały – nalewki prosto z natury”. W tym roku naszym celem było sprawienie, by uczestnicy konkursu w sposób możliwie jak najwyraźniejszy zaakcentowali naturalne smaki. I udało się to – stwierdziła.

Do kulinarnej rywalizacji wystartowało 12 kół gospodyń wiejskich z terenu gminy Siennica Różana oraz reprezentacja miejscowego Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego. Ze względu na wyrównany, wysoki poziom komisja oceniająca konkursowe potrawy stanęła przed trudnym zadaniem. Jury obradowało w składzie: Dorota Sawa (prezeska LGD Krasnystaw Plus), Marcin Rybicki (Gminny Ośrodek Sportu w Nadarzynie), Kamila Tuczyńska (prezeska Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Siennickiej oraz Aneta Kister-Kiełb (wiceprezeska SMZS).

-Jako jury mieliśmy niezwykle trudne, a zarazem przyjemne zadanie. Muszę powiedzieć, że poziom był bardzo wysoki, a wszystkie dania i specjały – wyborne – powiedziała nam Kamila Tuczyńska, prezeska Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Siennickiej.

Tradycyjnie już zmagania odbywały się w trzech kategoriach:

  • Słowiański Fast Food” - gdzie tryumfowała grupa pań ze Żdżannego;
  • Kołacz z miodem i nie tylko” - którą wygrały panie z KGW w Zagrodzie
  • Słowiańskie specjały – nalewki prosto z natury” - w której zwyciężyły panie z KGW Rudka

Mimo, że pogoda tego dnia nie dopisała organizatorom, wymuszając na nich zmiany w programie imprezy, frekwencja nie stanowiła problemów – mury sali w siennickim Centrum Kultury dosłownie pękały w szwach. Wszystkim uczestnikom gratulujemy pysznej zabawy, inwencji i umiejętności. Wszystkim uczestnikom gratulujemy umiejętności, inwencji i pysznej zabawy.

Patronat medialny objęły m.in. Radio Bon Ton i Super Tydzień Krasnostawski.

Czytaj także z regionu krasnostawskiego:

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamareklama Bon Ton
Reklama
Reklama
Reklama