Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu

Po wprowadzeniu kolejnych specjałów kuchni lubelskiej nasze województwo stało się liderem pod względem ilości przepisów sklasyfikowanych w ramach Listy Produktów Tradycyjnych. Obecnie ich liczba sięga 250 znakomitości - lokalnych produktów rolnych, potraw, środków spożywczych i napojów spirytusowych.
Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu
Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego

Do niedawna województwo lubelskie piastowało 2. miejsce pod kątem ilości potraw i produktów zarejestrowanych w ramach Listy Produktów Tradycyjnych. Spis ten prowadzony jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Teraz włączono jednak kolejnych 6 produktów, co pozwoliło wysunąć się na pozycję lidera.
Kolejnymi kulinarnymi wizytówkami naszego województwa stały się: zakwas z kiszonych buraków, jagodowe pierogi lubelskie, kaczka faszerowana kaszą z Wilkowa, piróg z jabłkiem, pieróg jaglany starowiejski i czebureki – obecnie wytwarzane m.in. przez gospodynie z Łobaczewa Małego w gminie Terespol, będące kulinarną spuścizną kuchni tatarskiej. Taka różnorodność nie byłaby możliwa gdyby nie działania członkiń Kół Gospodyń Wiejskich, które z lubością pielęgnują tradycje, także te gastronomiczne.

– W województwie lubelskim mamy zarejestrowanych przeszło 1300 kół gospodyń wiejskich. Chętnie dzielą się one przepisami kuchni regionalnej. To właśnie dzięki ich wysiłkom mogliśmy wpisać kolejne potrawy i produkty na listę, a w konsekwencji zająć pierwsze miejsce w klasyfikacji krajowej – informuje Zdzisław Szwed, członek zarządu województwa lubelskiego.

Czym jest jednak wspomniana Lista Produktów Tradycyjnych i jakim celom służy? 
To zestawienie produktów rolnych, środków spożywczych i napojów spirytusowych. Aby być sklasyfikowanymi w spisie, muszą cechować się one wyjątkową jakością lub właściwościami, które wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. A za takowe uznaje się procedury, które wykorzystywane są od co najmniej ćwierćwiecza. Utworzenie listy ma służyć rozpowszechnianiu informacji dotyczących wytwarzania produktów tradycyjnych. Celem jest także pogłębienie świadomości konsumentów na temat tradycyjnej żywności i polskiego dziedzictwa kulturowego. Aby zarejestrować dany produkt, kluczowy jest także jego związek z dziedzictwem kulturowym regionu, z którego pochodzi.

 

Nasze regionalne smaki

Wśród zgromadzonych specjałów znajduje się wiele przykładów kuchni związanej z terenem Chełmszczyzny, Ziemi Włodawskiej, czy Ziemi Krasnostawskiej. W tym ostatnim przypadku znajdziemy chociażby takie kulinarne rarytasy jak zupa chłopska fajsławicka, pierogi z bobem i mięsem z Dobryniowa, jabłczanka z Fajsławic, kapusta z grochem i śmietaną z Gorzkowa, golasy izbickie, czy popiołek z Krupego – ser w przygotowywany w popiele.

 

Zobacz również:


Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu

Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu

Kaczka faszerowana kaszą z Wilkowa,
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego

Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu

Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu

Pieróg jaglany starowiejski,
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego

Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu

Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu

Piróg z jabłkiem,
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego

Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu

Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu

Zakwas z kiszonych buraków,
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego

Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu

Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu

Czebureki
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego

Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu

Lubelskie na piedestale kulinarnego regionalizmu

Jagodowe pierogi lubelskie,
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamaprzystań
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Alex .Treść komentarza: Na ulicy Mościckiego w Chełmie brak studzienek burzowych !Data dodania komentarza: 13.12.2025, 12:47Źródło komentarza: Zakończono modernizację sieci wodociągowej na ul. Mościckiego i Litewskiej w ChełmieAutor komentarza: FanpslTreść komentarza: Patrząc na tą radę to sukces że ta gmina jeszcze istniejeData dodania komentarza: 13.12.2025, 06:00Źródło komentarza: Gm. Białopole. Wójt zarobi więcej, ponieważ tak postanowił rząd. Podwyżkę otrzymali także inni samorządowcyAutor komentarza: EwelinaTreść komentarza: Mieszkam na Dyrekcji i mam małe dziecko któremu ten łomot nie jest potrzebny i jak mam je uśpić przy tym hałasie czy ktoś przemyślał ta decyzję chcecie robić proszę bardzo jest do tego amfiteatr a nie w środku Miasta gdzie mieszkają rodziny i ludzie starsiData dodania komentarza: 12.12.2025, 19:47Źródło komentarza: Wystrzałowy Sylwester w Chełmie jednak z TV Republika. Może kosztować 6 mlnAutor komentarza: ElvoTreść komentarza: Niby tak, ale weź pod uwagę koszty. Robienie referendum w każdej sprawie wyszłoby strasznie drogo.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 13:24Źródło komentarza: W Chełmie ruszają wielkie przygotowania do sylwestra z TV Republika. Od 15 grudnia zamknięte ulice i zmiany tras autobusówAutor komentarza: Też mieszkaniecTreść komentarza: Wójt i radni zarabiają więcej ponieważ tak postanowili radni, a nie dlatego, że Rząd tak postanowił. Rząd zwaloryzował tylko maksymalne, a t tym samym i minimalne stawki wynagrodzenia w których dotychczasowe wynagrodzenie w średniej się znajdowało. Więc nie było obowiązku ich podwyższania a tylko prawo. A przecież to jedna z mniejszych gmin, a sukcesów jakoś nie widać.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 10:34Źródło komentarza: Gm. Białopole. Wójt zarobi więcej, ponieważ tak postanowił rząd. Podwyżkę otrzymali także inni samorządowcy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama