Jest smaczna, niskokaloryczna i lekkostrawna. Dynia to bogactwo witamin, E, K, C, PP, z grupy B. Zawiera także w swoim składzie pierwiastki ważne dla organizmu człowieka takie jak: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor i miedź. W dyni znajdziemy również prowitaminę A, która jest antyoksydantem, pozwala zachować dobry wzrok, zapobiega nowotworom.
Występujące w dyni pektyny oddziaływają na układ pokarmowy i wspomagając trawienie, zapobiegają zaparciom.
Obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu wspomaga leczenie miażdżycy. Ponadto dynia jest pomocna w leczeniu nadciśnienia tętniczego, chorób nerek, wątroby, związanych z niewłaściwą przemianą materii.
Zawiera beta-karoten, który wspiera odporność organizmu.
Nie zapominajmy o pestkach, które również działają prozdrowotnie. Są bogate w fitosterole i cynk, co powoduje, że zapobiegają powiększeniu prostaty, o ponadto leczą stany zapalne błony śluzowej.
Przepis na pyszną zupę dyniową
Składniki (4 porcje)
- 800 g dyni (500 g po obraniu)
- 250 g ziemniaków
- 25 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
- Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
- W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
- Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
- Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.
- Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
Napisz komentarz
Komentarze