Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Podsumowanie programu Erasmus+. Konferencja zawodowa

Konferencja zawodowa podsumowująca realizację projektu „Europejskie praktyki zawodowe - Zetka w Hiszpanii” w ramach programu Erasmus+ odbyła się w dniu 26.05.2022 roku w Zespole Szkół Nr1 im. T .Kościuszki w Krasnymstawie. Zaprosiliśmy przedstawicieli lokalnych pracodawców, którzy na co dzień współpracują z naszą szkołą oraz przedstawiciela Powiatowego Urzędu Pracy. Pracodawców reprezentowali właściciele firm: Pani Jolanta Mąka Kancelaria Podatkowo-Prawna PIT, Pan Janusz Mazurek Mazurek-Metal Sp. z o.o. Sp. K., Pan Feliks Szabla ASMOT S.C. i Pan Jacek Ostrowski z branży gastronomicznej.
Podsumowanie programu Erasmus+. Konferencja zawodowa

Autor: ZS nr 1 Krasnystaw

Konferencję rozpoczął dyrektor szkoły Wojciech Maślona, który powitał uczestników oraz podziękował za długoletnią współpracę przedstawicielom lokalnych przedsiębiorców.

Celem spotkania było dzielenie się wiedzą i doświadczeniami uczestników projektu z przedstawicielami lokalnego rynku pracy i pozostałymi uczniami. Pracodawcy mieli możliwość poznania zasad odbywania praktyk zagranicznych, sposobu oceny pracy i umiejętności jakie tam nabyli nasi uczniowie i porównać z praktykami organizowanymi w swoich firmach.

Praktykanci opowiedzieli o swoich praktykach i wrażeniach z udziału w projekcie.

Praca może być pasją i przynosi satysfakcję – powiedziała Wiktora. Nabrałem pewności siebie i uwierzyłem w swoje umiejętności – mówi Kacper. Jestem otwarta na nowe wyzwania i ciekawa świata – podsumowała Weronika. Praca może być ciekawa i zabawna – stwierdził Sebastian. Atmosfera sprzyja nabywaniu nowych umiejętności – dodała Sylwia.

Uczniowie, którzy uczestniczyli w praktykach zagranicznych niewątpliwie zdobyli nowe doświadczenie i umacnili kluczowe kompetencje przydatne na krajowym i europejskim rynku pracy m.in. kompetencje językowe, komunikowanie się w języku hiszpańskim i angielskim. Ponadto rozszerzyli kompetencje w zakresie ICT w związku z upowszechnianiem swojego udziału w projekcie za pomocą mediów społecznościowych. Nabyli umiejętności współpracy w zespole, zdolności organizacyjne i komunikacyjne. Wzrosła ich samoocena, poczucie własnej wartości, motywacja do rozwoju i nauki. Poprzez udział w projekcie ERASMUS + uczniowie uświadomili sobie własne zalety i wady, nauczyli się adaptowania się do nowych warunków i środowiska, co wpłynęło na ich pewność siebie. Stali się bardziej samodzielni, odpowiedzialni i kreatywni – mówi Małgorzata Jędruszczak wicedyrektor szkoły.

Pracodawcy byli zgodni, że jest to bardzo dobry sposób na wzbogacenie kształcenia zawodowego i daje możliwości rozwoju młodego pokolenia. Bardzo pozytywnie odnieśli się do dotychczasowej współpracy z naszą placówką. Podkreślili, że podczas praktyk zawodowych naszych uczniów, wyróżnia ich chęć do nauki i zdobywania nowych umiejętności, w większości doskonale odnajdują się w rzeczywistych warunkach pracy, przez co poradzą sobie na rynku pracy po ukończeniu szkoły. Jako pracodawcy chcą mieć w swoich zespołach absolwentów technikum i szkoły branżowej z kwalifikacjami w zawodzie, którzy mają pasję i chęć dalszego rozwoju – koordynator projektu Monika Łepik.

Na zakończenie konferencji uczestnicy projektu przygotowali słodki poczęstunek Churros con chocolate, które przygotowywali podczas zorganizowanych warsztatach kuchni hiszpańskiej. W programie warsztatów znalazły się typowe dania kuchni hiszpańskiej m.in. mijas, tortilla, paella, crockietas, gazpacho, ajo i oczywiście churros. Było pysznie.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamareklama Bon Ton
Reklama
Reklama
Reklama